Ben je bang dat iemand in je omgeving weer terugvalt in de actieve verslaving? Het Amerikaanse Sobernation – een informatieplatform over verslaving – heeft zeven tekenen op een rijtje gezet die daarop kunnen wijzen.

Verslaafden worden er al mee doodgegooid in de kliniek, maar voor hun omgeving is dit rijtje wellicht bruikbaar. Doe er je voordeel mee.

1. Hij/zij gaat niet meer naar meetings
Degenen die zijn geholpen met het twaalfstappenplan, weten dat meetings en fellowships heel belangrijk zijn. Ze helpen een verslaafde in herstel omweg te blijven van de oude situatie. Als iemand besluit om niet meer naar meetings te gaan, is het hoog tijd voor een gesprek daarover. 

2. Hij/zij neemt afstand van sponsors
Zodra verslaafden in herstel denken dat ze er wel uit zijn en alles weer op een rijtje hebben, moet je scherp en argwanend zijn. De alarmbellen moeten dus gaan rinkelen als diegene waar je bezorgd om bent, bepaalde kritische mensen uit de weg gaat. Ze doen dit misschien omdat ze de waarheid niet willen horen.  

3. Hij/zij zegt: ‘Ik mag er heus wel eentje’
Iedere verslaafde of alcoholist gaat hier ooit doorheen. Maar als diegene er echt eentje mag hebben, dan was hij/zij nooit in zo’n diep dal gekomen. Soms is het tijd om een dierbare daarmee confronteren. Een verslaafde in herstel heeft dat zelfs nodig.

4. Hij/zij isoleert zichzelf
Het is altijd mogelijk dat een verslaafde in herstel door een moeilijke tijd gaat. Als je merkt dat je dierbare zich afzondert, vraag dan simpelweg of jullie even kunnen praten. Vraag wat er hand is. Je steun betekent meer voor ze dan je denkt. 

 5. Hij/zij zegt: ‘Zo erg was het niet’
Meestal was het dan wel erg. Het is normaal voor verslaafden in herstel dat ze vergeten hoe erg hun leven voor het afkicken eigenlijk was. Dat komt omdat ze tijdens herstel zoveel hebben geleerd over zichzelf. Ontkent je dierbare dat er iets aan de hand is maar weet jij stiekem beter? Herinner ze dan aan die ongelukkige tijd van toen en maak duidelijk dat het voor verslaafden alles of niets is. 

 6. Hij/zij geeft aan gewoon ‘normaal’ te willen zijn
Voor verslaafden in herstel is het lastig om de waarheid onder ogen te zien. Ze kunnen, hoe hard ze het ook proberen, nooit gelegenheidsdrinkers worden. Een kwetsbaar punt waarop het vaak mis gaat waardoor mensen na dat eerste drankje (‘ik kan het echt wel’) weer terugvallen.

7. Hij/zij krijgt er een andere soort verslaving voor in de plaats
Het komt vaak voor dat verslaafden in herstel iets anders in de plaats zetten voor hun verslaving. Enkele voorbeelden: obsessief sporten of eten, zelfverwonding en verzameldrift. 

Wil je op basis van deze tekenen aan de bel trekken bij je dierbare? Probeer dat dan op een liefdevolle en begripvolle wijze te doen. En ben vooral eerlijk. Zeg dat je van diegene houdt en dat je bezorgd bent. Zorg ervoor dat je niet te oordelend klinkt, maar toon begrip en geef aan dat je heel graag wil helpen. Herinner ze eraan van hoever ze al zijn gekomen en dat ze heel goed bezig zijn! 

 

Reageer reacties (1)

Madelief(26. juni 2020)

Ik ben zelf ook vaak teruggevallen bij een verslaving. Keer op keer, volg ook echt wel de aanwijzingen op. Echter toen ik dit artikel las (https://researchchempro.nl/2020/03/terugval-bij-verslaving-voorkomen-de-beste-tips/) wist ik dat gewoon moest verhuizen. 

Had echt een hele mooie sociale huurwoning midden in het centrum van Rotterdam. Echter ik werd constant geconfronteerd met dealers. Het was gewoon niet te doen. Daarbij komt bij dat ik echt een Nederlander ben, dus al iemand mij iets gratis aanbiedt, zeg ik nooit nee. Nu woon ik al weer 1,5 jaar ver in het Oosten van Nederland, zo saai als wat. Alleen ook niet verslaaf, dus ik voel veel meer. Kut en leuk ook. 

Hou vol zou ik zeggen, en verhuis als het echt niet lukt. Wellicht helpt dat, bij mij wel in ieder geval. 

LEES MEER...