Diverse media brachten het nieuws dat het gebruik van een zonnebank even verslavend zou zijn als een middel als heroïne. Hoewel recente onderzoeken inderdaad de mogelijkheid van een zonnebankverslaving benoemen, is de vergelijking met heroïne echter wel erg kort door de bocht.
Twee onafhankelijk van elkaar uitgevoerde Amerikaanse onderzoeken leggen een link tussen veelvuldig zonnebank gebruik en verslaving. Het eerste onderzoek richtte zich op studenten die regelmatig gebruik maakten van een zonnebank. Deelnemers kregen vragenlijsten in te vullen. Onderzoekers zagen verbanden tussen het gedrag van (zeer) regelmatig zonnebank bezoekers en typisch verslavingsgedrag. Degenen de aangageven regelmatig de zonnestudio te bezoeken, leken ook vatbaarder te zijn voor angstklachten en middelenmisbruik.
Het tweede onderzoek werd uitgevoerd met behulp van muizen. Het blijkt dat bij dagelijkse blootstelling aan UV-straling zoals dat gebeurt bij zonnebankzonnen, kan leiden tot een lichamelijke afhankelijkheid. Bij het zonnen wordt endorfine aangemaakt in het lichaam. Door dit regelmatig te doen, ontstaan biologische patronen waarop het lichaam reageert. Bij het plotseling stoppen met het toedienen van UV licht, kunnen lichamelijke afkickverschijnselen waargenomen worden. Aldus de mensen van het Massachusetts General Hospital.
Deze onderzoeken rechtvaardigen echter nog niet direct de vergelijking met heroïne. De lichamelijke afhankelijkheid als gevolg van door UV-straling vrijgekomen endorfine zal allereerst ook nog bij mensen onderzocht moeten worden. Ook is de mate waarop het menselijk lichaam, het brein, reageert op endorfine vele malen kleiner dan de reacties die middellen als morfine of heroïne opwekken.
LEES MEER...